Esztergomi Aranyhegyi Óvoda

A Föld világnapja 2022

Április 22, a Föld világnapja. Mint minden évben idén is méltó módon emlékeztünk meg erről a jeles napról. A gyermekek az óvoda dolgozóinak segítségével, otthonról hozott virágokat ültettek virágládákba, a kertbe mely pozitívan alakítja a környezethez való viszonyulásukat. Fontosnak tartjuk, hogy minden érzékszervükkel megtapasztalják a természetben lezajló alapösszefüggéseket. Az óvodások egyéni képességeikhez mérten végezték a különböző kerti munkákat. Miután megnézték, megszagolták, megtapintották a növényeket, a kisebbekkel ládákba rendeztük őket, ágyást készítettünk. A nagyobbak óvatosan földbe helyezték és locsolókannával meglocsolták a különböző virágokat. Mindeközben megbeszéltük velük, a növények fontosságát, szerepüket az életünkben, szerepüket a Föld életében. További célunk az volt, hogy felismerjék a környezeti értékeket illetve felkeltsük a környezeti problémák iránti érzékenységüket.

Erre a napra készült el óvodánk konyhakertje, melyet minden csoport különböző zöldségfélékkel ültetett tele. A virágok, kiskert megfigyelését, gondozását, locsolását, gazolását a gyermekek, segítségünkkel végezhetik. A termést idővel betakarítjuk, megmossuk és elfogyasztjuk.

A környezettudatos életvitel megtanítása, megtapasztaltatása nemcsak ezen a napon történik óvodánkban. Mindennapjainkat átszővi, hogy egy fenntartható világban élhessünk és boldog, egészséges gyermekek nevelkedhessenek fel.

Az eseményről képeket a galériában találhatnak.