Esztergomi Aranyhegyi Óvoda

Víz világnapja az Aranyhegyi Óvodában

Óvodánk Nyitva van az  Aranykapu pedagógiai programjában, kiemelt szerepet kap az egészséges életmódra  nevelés, az egészség és a környezet védelme, valamint a környezettudatos szemlélet kialakítása.
Nevelőtestületünk szeretné elérni, hogy a gyermekek szeressék és tiszteljék a természetet, ezért is került megrendezésre óvodánkban a víz világnapján játékos vetélkedőnk.

 Erre a napra tematikus hét keretében készítettük fel a gyermekeinket. A megelőző programokban felhívtuk a figyelmüket az édesvíz elengedhetetlen fontosságára életünkhöz, takarékos használatára, védelmére.
 Különböző megfigyeléseket, kísérleteket végeztünk a vízzel. Például: mi úszik a vízen és mi az, ami elsüllyed, milyen hatása van az olajnak és más különböző anyagoknak a vízre, hogyan oldódnak, ha egyáltalán oldódnak benne, hogyan lehetséges, hogy ugyanannyi víz más-más edényekben optikailag többnek-kevesebbnek tűnik.
Azt is megfigyeltük, hogy hogyan fejlődnek azok a növények, amelyek kevesebb vagy sokkal több vizet kapnak a szükségesnél.
Akvárium segítségével megismerkedhettek a vízi élőivilág apró résztvevőinek a mindennapjaival.
 A felkészítés alatt törekedtünk, hogy gyermekeink minél több önálló tapasztalatszerzési lehetőséghez jussanak, mivel ezek a legmegmaradandóbb élmények.

 A Víz Világnapja vetélkedő keretein belül mind az öt csoportunkban, összesen 10 vízzel kapcsolatos program várta a gyerekeket. Csoportról csoportra vándoroltak és vettek részt a különböző tevékenységekben.
Az ügyességi játékok, kézműves tevékenységek, gondolkodtató feladatok által a gyermekek olyan tapasztatokat gyűjtöttek, amelyek megvalósítják a nevelőtestületünk célját.

 A sok szervezés, tervezés és előkészület meghozta gyümölcsét, a gyermekek önfeledten, aktívan vettek részt a programokban, sok új tapasztalattal és tudással gazdagodtak.